Nutrition and obesity

 Nutrition & Obesity Mangement Program برنامج التغذية و علاج السمنة:

نبذة عن البرنامج : البرنامج مصمم لتدريب الأطباء و الصيادلة على كيفية تصميم خطط غذائية للأشخاص الذين يعانون من السمنة أو النحافة حيث  أثبتت العديد من الأبحاث المنشورة في الفترة الاخيرة في مجال التغذية والسمنة أن النصائح الغذائية المقدمة من غير متخصص لها مخاطر عديدة يأتى على رأسها عدم انتظام ضربات القلب و ارتفاع مستوي حمض اليوريك فى الدم (Hyperurecemia) و مشاكل القنوات المرارية (Cholestasis) وغيرها لذا فانك لن تستطيع أن تقدم نصيحة غذائية مفيدة و امنة إلا بعد دراستك لدراسة متخصصة فى هذا المجال.

 

Content:

The course aims to help health professionals understand and apply guidelines for obesity management and to provide them with relevant information and skills that will facilitate their delivery of best practice This course is designed so that health professionals will be able to :

1.Describe energy balance and uses of energy by the body.

2. Compare methods used to measure energy expenditure by the body.

3. Explain internal and external regulation of hunger, appetite, and satiety.

4. -Understand the health consequences of obesity

5- identify barriers to weight loss .

6. Identify, evaluate and manage patients with overweight and obesity.

7- Provide lifestyle-based therapies for obesity, including nutritional, physical activity, and behavioral approaches

8-Apply current pharmacological approaches to the treatment of obesity

9-Assess patients for their need and appropriateness for bariatric surgery and determine surgical options

I1-dentify and manage the chronic diseases associated with obesity (Dyslipedimia & Hypertension ).

12- Discuss the characteristics of fad diets. Evaluate safety of weight-loss programs

13-Outline recommendations for treating underweight.

14-Describe the causes of, effects of, and treatment for anorexia nervosa, bulimia nervosa, and binge-eating disorder.